top of page
Search
Writer's pictureCentrul ApiEstetic

Știi pe ce dai banii?

Sfaturi de care trebuie sa ții cont înainte de a cumpăra un produs cosmetic


Industria cosmetică se bucură în prezent de o continuă expansiune, investind puternic în cercetare, inovare și dezvoltare. În acest context, consumatorul actual, asaltat de o gamă variată de produse și de reclame agresive, ia decizia de cumpărare în urma unor factori superficiali, dictați de strategia de marketing a producatorului. De aceea, informarea pe cont propriu sau specializată este singura modalitate de protecție care garantează un consum responsabil.


În lipsa informațiilor specializate, diferențierea la nivel de calitate și necesitate a produsului devine greu de realizat, principiile de selecție fiind influențate de multe ori de aspectul ambalajului, plasare, preț sau notorietatea producatorului.

Toate aceste instrumente de marketing seteaza trenduri în domeniul cosmeticelor și oferă promisiuni din ce în ce mai mari, care în realitate sunt imposibil de respectat:



Trebuie reținut că îmbătrânirea nu poate fi stopată, iar rolul produselor cosmetice este de a ajuta funcțiile pielii și de a le completa. Un ten luminos, fără urmă de acnee ori semne ale îmbătrânirii, cu ingrediente lipsite de reacții adverse, sunt afirmații care stimulează cu succes consumul, însă nu au la bază premise adevărate.”, Tamina Pfeiffer, specialsit ApiEstetic.


Cum putem fi siguri de ceea ce alegem?

Pentru a putea alege un produs cosmetic în cunostință de cauză, consultarea listei de ingrediente poate fi de un real folos. Deși la prima vedere, cele listate pe ambalaj par transpuse într-un limbaj specializat, inaccesibil publicului larg, informațiile se dovedesc a fi decodificate prin familiarizarea cu sistemul de notare comun.

Un alt factor important în momentul deciziei îl reprezintă ambalajul, a cărui funcționalitate nu trebuie să fie legată de design, ci de conservarea ingredientelor active, sensibile la lumină și aer. Astfel, produsele hidratante trebuie ambalate corespunzator în recipiente din materiale opace si cu capac ce se înfiletează, pentru a fi cu adevarat eficiente. Un exemplu simplu sunt produsele ce conțin vitamina C. Un antioxidant excelent, dar care își pierde proprietățile în contact cu aerul și lumina. Astfel, un produs ce conține vitamina C, ar trebui sa aiba un ambalas airless și opac.


Ce trebuie să conțină un produs cosmetic?

Ingredientele aflate în compoziția produselor au o justificare precisă, deținând un rol important în raport cu întreg amestecul. Prin urmare, pentru a stabiliza formula și a o conserva, se apeleaza la ingredientele non-active, iar pentru a stimula funcțiile pielii și a trata diferite afectiuni, sunt folosite cele active.

Printre ingredientele active ce nu ar trebui să lipsească dintr-un produs, se regasesc: emolienții – ingrediente care refac matricea intercelulară a pielii, agresată de agenții din mediul exterior, anti-iritanții – ingrediente care atenuează actiunea agenților iritanți și anti-oxidanții – ingrediente care previn impactul dăunător al radicalilor liberi, recomandate a fi prezente în număr cât mai mare.


Cum ne ferim de ingredientele dăunatoare?

Uneori, principala sursă de informare a consumatorilor de produse cosmetice sunt reclamele, care se afla însă sub o slaba reglementare la nivel local.

O falsă opozitțe care este exploatată în prezent este cea dintre natural și chimic, în compoziția produselor cosmetice. Însă aceasta este greșit înțeleasă: ceea ce este “chimic” nu este neapărat dăunător, cât timp este realizat și testat sub o atentă supraveghere specializată. Până la urmă, procesele chimice sunt o realitate ce ne înconjoară.


Pentru a avea siguranță că produsul achiziționat nu conține ingrediente controversate sau nocive, este recomandată consultarea unui specialist în cosmetică. Pe lângă consilierea cu privire la compozitia recomandată, aceștia pot realiza și diagnosticarea tipului de ten, esențială in momentul alegerii produselor adecvate de ingrijire si intretinere.


Comments


bottom of page