top of page
Search
Writer's pictureCentrul ApiEstetic

Pasul esențial pentru un ten sănătos - curățarea tenului

De ce este importantă curățarea tenului?

În primul rând trebuie să clarificăm noțiunile de demachiere și curățare. În limba română, dar și în accepțiunea multor clienți, demachierea este asociată cu îndepărtarea machiajului. Iar curățarea, cu o metodă ce implică procedee mai complexe (peeling-uri, scrubburi, etc.).


Din punct de vedere cosmetic cei doi termeni sunt sinonimi și fac același lucru - curăță tenul de impurități. Fie că vorbim de curățarea tenului sau demachierea lui, trebuie să înțelegem că acest lucru înseamnă eliminarea de la suprafața pielii a depozitelor de deșeuri cutanate ce s-au acumulat într-o anumită perioadă de timp.

Așadar, acest pas este obligatoriu pentru o igienă corespunzătoarea, și mai ales dacă îți dorești să ai un ten sănătos. Dacă sărim acest pas esențial, se anulează orice efect al altor creme / serumuri sau produse minune aplicate pe față.



Știai că pielea feței este zona noastră care este expusă tot timpul la exterior? Iar acest lucru înseamna particule de praf, noxe și agenți volatili. Deci, chiar dacă nu punem make-up pe față sau nu avem un ten cu exces de sebum, curățarea feței este la fel de necesară ca și spălatul pe mâini (însă cu altă frecvență).


Tipuri de produse de curățare:

  • emulsii demachiante

  • emulsii demachiante solubile în apă (care se îndepărtează prin spălare)

  • Apa / loțiuni micelare

  • Gel spumant / săpunuri demachiante

  • șervețele demachiante

Pe lângă produsele de demachiere/curățare, există în piață și aparate cosmetice pentru uz casnic ce pot ajuta ca acest proces să fie corect și complet executat. Acestea NU înlocuiesc produsele, ci se folosesc în completarea procesului de curățare. În general ele efectuează un micro-masaj cu perii moi (din silicon deobicei). Astfel, ajută la emulsifierea corecta a produsului cu impuritățile de pe față.

Recomandarea noastră este ca ele să nu se folosească excesiv, apăsat pe piele, iar cel mai bine le cumpărați la îndrumarea unui specialist. Fiindcă s-ar putea să nu aveți nevoie de ele sau ca utilizarea lor pentru tenul vostru să fie contraindicată (exemplu: acnee infecțioasă, cuperoză, etc.).


Cum aleg un produs de curățare corect?

Într-o varietate atât de mare de produse, câteodată ne lăsăm păcăliți de marketing și alegem produsul după ambalaj, după promisiunile pe care le face sau după sfatul colegei/prietenei. Dar, fiindcă noi la ApiEstetic considerăm ca produsul corect este cel care corespunde cel mai bine tipului tău de ten și stilului tău de viața. Scopul produselor de curățare este sa curețe corect, complet și blând, făra a agresa pielea. Avem câteva sfaturi pentru alegerea corectă a produselor de curățare:

  • fără irianti (ex: parfum, uleiuri esențiale)

  • după curățare tenul NU trebuie să “scârțâie”, așadar este nevoie de un produs ce conține surfactanți blânzi (ex: sodium cetearyl sulfate - SELS, sodium laureth sulfate, sodium cocoyl isethionate, alkyl sulfosuccinates, etc.)

  • evită produsele care conțin surfactanți puternici (ex: sodium palm kernelate, sodium lauryl sulfate SLS, sodium palmate, etc.), fiindcă acest lucru poate duce la un dezechilibru a filmului hidrolipidic al pielii, la o deshidratare mai accentuată și predispune pielea la iritații.


Cat de des facem demachierea sau curățarea?

Dimineața și seara sunt perioadele în care este musai ca fața noastră să fie curățată. Seara, pentru a îndepărta sebumul, SPF-ul, make-up-ul și/sau praful (poluarea) și dimineața pentru a îndepărta excesul de sebum sau a reziduurile filmogene de la produsele aplicate cu o seara înainte.

Daca practici sport în mod activ - înainte de sesiunile de sport și după, tenul trebuie curățat corect.


Indicațiile specialistului / pro tip:

Indiferent de tipul de curățare pentru care optezi, acesta trebuie, la sfârșit, îndepărtat de pe ten. Acest lucru se poate face fie printr-o clătire cu apă călduță, fie cu o aplicare cu apă termală și apoi tapotat cu un prosop de hârtie excesul de apă. O altă opțiune este curățarea feței cu un tonic (de preferat din aceeași gamă a demachiantului), care va îndepărta reziduurile demachiantului și va restabili pH-ul pielii mult mai rapid.

Emulsiile demachiante se pot aplic direct pe ten, cu mișcări ușoare circulare și cu o singură trecere (nu masăm pentru penetrare), apoi îndepărtate cu dischete sau lavete demachiante ușor umezite. Aceasta tehnică ajută la o întindere mai bună a demachiantului și o curățare profundă și completă a tenului.


Atenție! Înainte de începerea curățării tenului, este obligatoriu spălarea mâinilor.


158 views0 comments

Comments


bottom of page